Οι φυτικές ίνες είναι υδατάνθρακες οι οποίοι δεν μπορούν να διασπαστούν από το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου γιατί δεν περιέχει τα κατάλληλα ένζυμα ο οργανισμός. Χωρίζονται σε υδατοδιαλυτές και μη διαλυτές ίνες.
Μπορεί οι φυτικές ίνες να μην ανήκουν στα «θρεπτικά συστατικά», ουσίες δηλαδή που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, αποτελούν όμως σημαντικό στοιχείο της διατροφής μας, καθώς και σύμμαχο για τη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού μας.
Η διατροφή μας πρέπει να περιέχει και τις δύο μορφές αφού οι υδατοδιαλυτές, αν καταναλώνονται με αρκετή ποσότητα νερού, δίνουν όγκο στην τροφή με αποτέλεσμα να περάσει γρήγορα από το έντερο και να αποφευχθεί η δυσκοιλιότητα ενώ οι μη διαλυτές βοηθούν στο να μειωθούν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.Επίσης, η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας φυτικών ινών (15 γρ. -25 γρ./ημέρα) βοηθά στη πρόληψη εμφάνισης λίθων στη χολή, κολίτιδας, υπέρτασης και άλλων.
ΚΑΛΕΣ ΠΗΓΕΣ ΦΥΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ : Αρακάς, φασόλια, καλαμπόκι, βρώμη, ψωμί κ.α > 4 γρ. /μερίδα
ΜΕΣΑΙΕΣ ΠΗΓΕΣ ΦΥΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ: Φρούτα και λαχανικά, κουάκερ, μαύρο ρύζι, καρύδια 1-4 γρ./μερίδα
ΦΤΩΧΕΣ ΠΗΓΕΣ ΦΥΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ: Μαρούλι, άσπρο ρύζι, σταφύλια, κολοκύθι < 1 γρ./μερίδα
Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα , λαχανικά και όσπρια προάγει την υγεία του οργανισμού μας και συμβάλει στην διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα. Φροντίστε να :
- καταναλώνετε 1-2 φρούτα / μέρα
- συνοδεύτε κάθε κυρίως σας γεύμα με σαλάτα εποχής
- καναλώνετε λαδερά και όσπρια 2-3 φόρες /βδομάδα
δτοιχεία από Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας