Γερά οστά, γερά δόντια, μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων, ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της καλής λειτουργίας του νευρικού συστήματος. Δεν είναι αρκετοί λόγοι για να μας πείσουν να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο;
Μεγάλες συγκεντρώσεις ασβεστίου συναντάμε στα γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι, γάλα, κίτρινα τυριά)ψάρια (σαρδέλες, σολομός με κόκαλα) , αλλά μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες του οργανισμού σε ασβέστιο και από διαφορετικές πηγές. Για όσους λοιπόν, επιλέγουν να μην καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, η λύση για αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου βρίσκεται στην επιλογή κατάλληλων τροφίμων :
- σόγια και άλλα προϊόντα σόγιας (tofu, γιαούρτι σόγιας )
- ορισμένα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, λάχανο και φύλλα λάχανου, λαχανίδες(kale), Bok choy)
- ξερά φασόλια
- αμύγδαλα, καρύδια, σουσάμι
Ποσότητες ασβεστίου συναντάμε και σε εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως χυμούς, δημητριακά, γάλα ρυζιού ή γάλα αμυγδάλου. Η ποσότητα του ασβεστίου που μπορεί να απορροφηθεί από αυτά τα τρόφιμα ποικίλλει. Την καλύτερη απορρόφηση βοηθάει η βιταμίνη D γι΄αυτό και η έκθεση μας στον ήλιο είναι απαραίτητη με κάθε ευκαιρία.
στοιχεία από http://www.choosemyplate.gov