ΠΑΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Οδηγίες «χρήσεις» για νέους γονείς

ΠΑΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Οδηγίες «χρήσεις» για νέους γονείς

Η διατροφή του παιδιού πρέπει να αποκτήσει σωστές βάσεις από τη στιγμή ακόμη που έρχεται σε επαφή με τα τρόφιμα. Ξεκινώντας με σωστά βήματα από τη βρεφική ακόμη ηλικία,όσον αφορά το φαγητό και την τοποθέτηση γύρω από την τροφή, έχουμε «χτίσει» τα θεμέλια για ένα παιδί που εύκολα δοκιμάζει και δέχεται διαφορετικές γεύσεις, αγαπάει και σέβεται το φαγητό του, και πάνω από όλα τρώει όσο χρειάζεται χωρίς πίεση, κλάμα ή ξεγέλασμα.

Τι πρέπει να ακολουθήσουν οι γονείς ώστε η διατροφή να μην γίνει πρόβλημα συμπεριφοράς;

 

  • Μαθαίνουμε στο παιδί να κατανοεί και να υπακούει στη δική του αίσθηση της πείνας και κορεσμού και να ακούει τις ανάγκες του. Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι δε δίνουμε αυθαίρετες ποσότητες φαγητού, δεν ταΐζουμε με το ζόρι το παιδί, δεν το μπουκώνουμε, δεν πιέζουμε να αδειάσει το πιάτο του και δεν το κυνηγάμε με το κουτάλι! Συμπεριφορές σαν αυτές, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε φόβο και σε άρνηση προς το φαγητό.
  • Χτίζουμε μια σωστή καθημερινότητα. Ξεκινάμε πάντα με ένα πλούσιο και θρεπτικό πρωινό. Φροντίζουμε το παιδί να τρώει περίπου τις ίδιες ώρες και να έχει μικρά και συχνά γεύματα-σνακ καθημερινά. Τέλος φροντίζουμε το παιδί να κάθεται στο καρεκλάκι του ή στο τραπέζι.
  • «Κάνε ότι κάνω» Τα παιδιά είναι σφουγγάρια, παρατηρούνε τους γονείς τους και συμπεριφέρονται ανάλογα! Το ίδιο ισχύει και για το φαγητό! Την ώρα του γεύματος είναι πολύ σημαντικό να τρώμε μαζί με τα παιδιά. Έτσι οι γονείς γινόμαστε σχολείο για τα παιδιά μας, και τους δίνουμε το σωστό παράδειγμα. Κατά την ώρα του γεύματα λοιπόν, δεν τρώμε μπροστά στην τηλεόραση, ούτε αποσπούμε την προσοχή του παιδιού από το γεύμα. Τρώμε όλοι μαζί σε ήρεμο, φιλικό και χαρούμενο περιβάλλον όποτε αυτό είναι εφικτό. Βάζουμε φαντασία στο πιάτο και χρώματα! Το παιδί δοκιμάζει ευκολότερα, όταν κάτι του αρέσει οπτικά!
  • Το φαγητό είναι παιχνίδι! Το φαγητό δεν είναι «καταναγκαστικό έργο», είναι απόλαυση και ευχαρίστηση. Τα νήπια είναι πιθανό να αγγίξουν το φαγητό τους, ή να παίξουν με αυτό. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, αφήνουμε τα παιδιά να μιλήσουν, να γελάσουν να εκφραστούν, ακόμη και να «παίξουν» με την τροφή τους. Μην τους «σκοτώνεστε» τη φαντασία, ενθαρρύνετε τα παιδιά σας, να αγγίξουν το φαγητό τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που άγγιζαν την τροφή τους και έτρωγαν με τα χέρια, δέχονται πιο εύκολα καινούριες γεύσεις και τρώνε από όλες τις ομάδες τροφίμων, σε σχέση με παιδιά που τα τάιζαν οι γονείς Επιπλέον με αυτό τον τρόπο ενθαρρύνουμε το νήπιο να αποκτήσει δεξιότητες, δίνοντας του τον απαραίτητο χρόνο να παρατηρήσει το φαγητό του, να πάρει πρωτοβουλία και να πειραματιστεί με αυτό. Τέλος, τρώμε αργά και ενθαρρύνουμε τα παιδιά να κάνουν το ίδιο. Δεν πιέζουμε τα παιδιά να τελειώσουν γρήγορα το φαγητό τους, διότι προκαλούμε άγχος και επεμβαίνουμε αρνητικά στη φυσιολογική διαδικασία της πέψης.
  • Η μερίδα του φαγητού ενός παιδιού δεν είναι ίδια με την μερίδα ενός ενήλικα. Συχνά η μερίδα ενός παιδιού είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτό που πραγματικά χρειάζεται. Οι γονείς έχουν υπερβολικές προσδοκίες και απαιτήσεις με αποτέλεσμα, το παιδί να δυσανασχετεί με το φαγητό και να οδηγείτε σε κακή διατροφή και πιθανότατα σε παχυσαρκία! Υπάρχουν διακυμάνσεις στην όρεξη, τη διάθεση και τις ανάγκες του παιδιού από μέρα σε μέρα, αφήστε λοιπόν το παιδί να αποφασίσει πόση τροφή χρειάζεται.
  • Μικροί σεφ! Αφήστε το παιδί να συμμετέχει σε ότι αφορά την κουζίνα. Αφήνουμε το παιδί, να μας συνοδεύει στο σούπερ μάρκετ και στα ψώνια του σπιτιού. Ζητάμε τη βοήθεια του για να τακτοποιήσουμε τα ψώνια στην κουζίνα, για το μαγείρεμα και το σερβίρισμα του φαγητού. Είναι σημαντικό να το εφαρμόζουμε σαν παιχνίδι και όχι ως κάτι υποχρεωτικό- αγγαρεία . Με αυτό τον τρόπο βοηθάμε ώστε το παιδί να εξοικειώνετε με το φαγητό του και να αναγνωρίζει από πού προέρχεται και πως προετοιμάζεται η τροφή του.
  • Οι γονείς ή οι κηδεμόνες αποφασίζουν για τη διατροφή του παιδιού. Συγκεκριμένα, οι κηδεμόνες αποφασίζουν το «τι» θα φάει το παιδί και το «που», αφήνουμε όμως το παιδί να αποφασίσει το «πότε» και το «πόσο» θα φάει! Το οικογενειακό- φιλικό περιβάλλον, πρέπει να προσαρμόζετε στις επιλογές των γονέων. Θέτουμε εξ αρχής λοιπόν ορισμένους κανόνες για τη διατροφή του παιδιού, ακόμη και στους συγγενείς που επισκέπτονται το παιδί με μια αγκαλιά γλυκά, με τα οποία δείχνουν πόσο πολύ το αγαπάνε.

  Μπαλαφούτη Θεοδώρα  Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, BSc Α.Τ.Ε.Ι Κρήτης Εξατομικευμένες υπηρεσίες διατροφής Μέλος της Ενωσης Δαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ)

Διεύθυνση: 28ης Μαΐου 12, Διδυμότειχο Τ.Κ.: 68300

Τηλ: +30 25530 26590

WebSite: https://theodoradiet.olympicbiz.com/

Fb/Page: https://www.facebook.com/theodora.dietitian/ πηγή φωτογραφίας: www.mothersblog.gr  

Pin It

Θέλετε νέο σώμα, καλύτερη ψυχολογία και λιγότερα κιλά;

Είμαστε εδώ για εσάς!

Κλείστε Ραντεβού