Παχυσαρκία: H μάστιγα των τελευταίων ετών!

Παχυσαρκία: H μάστιγα των τελευταίων ετών!

Παχυσαρκία ορίζεται η κατάσταση στην οποία το ποσοστό του λίπους στο σώμα είναι πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό αποτελεί υψηλό παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη χρόνιων νοσημάτων, όπως Σακχαρώδη Διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα, αναπνευστικά προβλήματα και άλλα.

Αίτια της παχυσαρκίας είναι η κληρονομικότητα, περιβαλλοντικοί και ψυχολογικοί παράγοντες και η αυξημένη ενεργειακή πρόσληψη. Η διάγνωση γίνεται μέσω του Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) όπου παχυσαρκία ορίζεται για τιμή μεγαλύτερη του 27,8 για άντρες και 27,3 για γυναίκες, μέσω μέτρησης του υποδόριου λίπους και μέσω μέτρησης της περιμέτρου μέσης όπου παχυσαρκία έχουμε όταν η τιμή είναι μεγαλύτερη από 102cm για άντρες και μεγαλύτερη από 88cm για γυναίκες Η παχυσαρκία αντιμετωπίζεται με:

  • Δίαιτα. Η ενεργειακή πρόσληψη πρέπει να είναι ίση ή καλύτερα μικρότερη από την ενεργειακή κατανάλωση. Ωστόσο, θέλει προσοχή να μην οδηγηθεί το άτομο σε ταχεία απώλεια βάρους, επειδή υπάρχει κίνδυνος για απώλεια μυϊκής μάζας αλλά και να μην μπορέσει να διατηρήσει αυτή την απώλεια και να επανέλθει στο αρχικό του βάρος.
  • Φυσική Δραστηριότητα. Οι συστάσεις αναφέρουν άσκηση 3-4 φορές την εβδομάδα ανάλογα την ένταση της άσκησης και προτείνονται δραστηριότητες όπου κινούνται μεγάλες ομάδες μυών. Γρήγορο περπάτημα, κολύμπι, μια βόλτα με το ποδήλατο είναι μερικές προτάσεις.
  • Χειρουργική επέμβαση. Αφορά άτομα με BMI μεγαλύτερο του 40kg/m2 ή μεγαλύτερο του 35kg/m2 σε συνδυασμό με κάποιο πρόβλημα υγείας. Για μια τέτοια περίπτωση, αρμόδιος να βοηθήσει και να συμβουλέψει είναι ο εκάστοτε γιατρός.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση του φαινομένου, και δυστυχώς σε μικρές ηλικίες. Εξαιτίας των προβλημάτων που μπορεί να επιφέρει στην υγεία θέλει προσοχή και σωστή συμβουλευτική από τους επιστήμονες υγείας. Κουτουλάκου Σταυρούλα Τελειόφοιτη Τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας Α.Τ.Ε.Ι Σητείας. Πηγές

  • Διαιτολογία, Mary Courtney Moore
  • Κλινική διαιτολογία και διατροφή με στοιχεία παθολογίας, Αντώνιος Ζαμπέλας

Assessing the Efficacy of a Group Mediated Nutritional Knowledge Intervention for Individuals withObesity.Miedema B PhD1Bowes A PhD2Hamilton R PhD3Reading S PhD4 , Can J Diet Pract Res. 2016 Oct 20:1-4

Pin It

Θέλετε νέο σώμα, καλύτερη ψυχολογία και λιγότερα κιλά;

Είμαστε εδώ για εσάς!

Κλείστε Ραντεβού