Για σένα που προσέχεις τη διατροφή σου…. η yoga είναι η γυμναστική σου!

yoga-diatrofhΌταν η διατροφολόγος Αγγελική Παππά συνάντησε την yoga instructor Διώνη Καλπακίδη ή αλλιώς η ισχύς εν τη ενώσει!

Η Διώνη Καλπακίδη έχει πιστοποιηθεί ως yoga instructor από το Swaha yoga center. Ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της στην Hatha, Vinyasa, Gentle και Aerial yoga και διδάσκει στο “Hot Ashram” στο Περιστέρι και στο “Live Love Pilates &Yoga” στο Γέρακα Αττικής.

Ποια είναι η σημασία της διατροφής στην πρακτική της  yoga; Στην πρακτική της yoga η οι διατροφικές συνήθειες του μαθητή είναι αλληλένδετες με την πρόοδο και την εξέλιξη του. Η πρακτική έχει διττό ρόλο, επεκτείνεται από το σωματικό στο πνευματικό επίπεδο. Επικεντρώνεται αρχικά στον εξαγνισμό του σώματος και μετέπειτα στην ένωσή του με την ψυχή. Μέσω αυτής της διαδικασίας επέρχεται αρμονία και ισορροπία  συνολικά στον οργανισμό.

Τι διατροφή προτείνει η φιλοσοφία της yoga; Η φιλοσοφία της yoga βασίζετε σε κάποιες βασικές ηθικές αρχές που περιλαμβάνουν την Ahimsa ή αλλιώς «μη βία» και υποστηρίζει ότι για να επανασυνδεθούμε με την θεια φύση που υπάρχει στον καθένα από εμάς με σκοπό να συμβάλουμε στην παγκόσμια ειρήνη, οφείλουμε να μην βλάπτουμε κανένα από τα έμβια όντα με τις σκέψεις, λέξεις ή πράξεις μας. Συνεπώς, το να σκοτώνεις ένα ζώο για να το φας είναι ενάντια στις ηθικές αρχές της yoga. Αυτό δεν σημαίνει ότι αν δεν ενστερνιστείς την χορτοφαγία ως διατροφική επιλογή δεν μπορείς να συμμετέχεις σε πρακτική yoga. Από την προσωπική  μου εμπειρία, οι μαθητές ενδεχομένως στην αρχή  να αντιμετωπίζουν με καχυποψία την όποια αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες. Ωστόσο,  με την πάροδο του χρόνου, ανάλογα και με την ιδιοσυγκρασία του καθενός, οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται τον ζωτικής σημασίας ρόλο που διαδραματίζει η διατροφή στην ζωή τους και σταδιακά προσεγγίζουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, προσαρμοσμένες στις δικές τους ανάγκες.

Για ποιο λόγο να αλλάξω την διατροφή μου σε χορτοφαγική;   Είτε για λόγους ηθικής, είτε για λόγους υγείας είτε και για τα δύο! Για όποιο λόγο και αν επιλέξει ο μαθητής να αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες το σίγουρο είναι ότι απολαμβάνει τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από την επιλογή του.  Μέσα από την πρακτική της yoga, των θέσεων (asana) και των τεχνικών αναπνοής (pranayama) που εκτελεί ο μαθητής εκπαιδεύεται στο να παρατηρεί το σώμα του,  την ψυχική του κατάσταση και να διαχειρίζεται την ζωτική ενέργεια (prana). Στην συνέχεια, σταδιακά αρχίζει να αντιλαμβάνεται την επίδραση των τροφών στον οργανισμό του και τελικά συνειδητά  επιλέγει να καταναλώνει αυτό το είδος τροφών που του προσφέρουν διαύγεια και ευεξία. Η μεταστροφή προς την χορτοφαγία αποτελεί μια εξατομικευμένη εμπειρία  που απαιτεί  θέληση, χρόνο και γνώσεις για να βιώσεις τα οφέλη της. Ωστόσο αυτό που μπορώ να απαντήσω με βεβαιότητα είναι ότι  το αποτέλεσμα θα  ανταμείψει την προσπάθεια του μαθητή.  

Πως επιλέγεις ποιες τροφές θα εντάξεις έναντι άλλων; Αυτή είναι μια διαδικασία η οποία απαιτεί χρόνο και παρατήρηση. Καταναλώνω μια τροφή και παρατηρώ τα αποτελέσματα που έχει στον οργανισμό μου. Η πιο σοφή επιλογή είναι να επιλέγετε τροφές οι οποίες προκαλούν τη μικρότερη δυνατή βλάβη στον εαυτό σας και τα άλλα έμβια όντα.

Πως θα συνηθίσουμε να σιτιζόμαστε με τροφές που προωθούν την ζωτική ενέργεια; Όλοι έχουμε νιώσει μετά από ένα γεύμα ή ίσως και καθημερινά υπνηλία. Οι τροφές που έχουν αυτό το αποτέλεσμα στον οργανισμό είναι κυρίως είτε επεξεργασμένες είτε ζωικής προέλευσης. Ο κύριος σκοπός λήψης τροφής είναι η παραγωγή της απαιτούμενης ενέργειας για να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές υποχρεώσεις. Το οξύμωρο είναι ότι παρά την ανάγκη αύξησης του ενεργειακού αποθέματος, οι περισσότεροι από εμάς επιλέγουμε τροφές που μας «στραγγίζουν» ενεργειακά. Δηλαδή η πέψη τους απαιτεί χρόνο, ή διαφορετικά ο οργανισμός δυσκολεύετε να τις αφομοιώσει. Πειραματιστείτε! Όπως και από μόνη σου ανέφερες τα πάντα είναι θέμα συνήθειας, ακόμα και οι γεύσεις! Υπάρχει μεγάλο εύρος επιλογών και εναλλακτικών λύσεων που προσφέρουν  τα απαραίτητα συστατικά για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν την ζωτική ενέργεια, όπως τα φρούτα τα λαχανικά οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά  και τα όσπρια.    

Χριστίνα Μαλανδράκη
Διατροφολόγος: Χριστίνα Μαλανδράκη
Γεννήθηκα το Μάιο του 1986. Μεγάλωσα και κατοικώ στο Παλαιό Φάληρο μέχρι και σήμερα. Με καταγωγή από την Κρήτη δεν θα μπορούσα να μην αγαπήσω τη Σητεία όπου και σπούδασα στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας. Πραγματοποιώ μετεκπαίδευση στις Διατροφικές Διαταραχές & την Παχυσαρκία, παρακολουθώντας παράλληλα τις εξελίξεις γύρω από τον τομέα διατροφής. Σήμερα εργάζομαι ως επαγγελματίας Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Για επικοινωνία με τη διατροφολόγο Χριστίνα Μαλανδράκη καλέστε στο 6944204326 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Pin It

Θέλετε νέο σώμα, καλύτερη ψυχολογία και λιγότερα κιλά;

Είμαστε εδώ για εσάς!

Κλείστε Ραντεβού