Προπονητικές συμβουλές για προβλήματα στα γόνατα

Προπονητικές συμβουλές για προβλήματα στα γόνατα

Τα γόνατα και η μέση είναι 2 σημεία που ταλαιπωρούν χιλιάδες ανθρώπους, είτε από κάποιον τραυματισμό, είτε από την <<αγυμνασιά>> όπως αποκαλείται από μερικούς. Υπάρχουν διάφορα προπονητικά tips τα οποία μας δίνουν την δυνατότητα να προστατεύουμε αυτά τα σημεία και να μην τα επιβαρύνουμε φέρνοντάς τα σε χειρότερη κατάσταση. Θα αναφέρω μερικά από αυτά που έχουν να κάνουν με τα γόνατα:

 

Πίεση στην φτέρνα. Με το να πιέζουμε τη φτέρνα κάνοντας ένα κάθισμα, ανεβαίνοντας τις σκάλες ή ακόμη και περπατώντας βάζουμε σε λειτουργία τον τετρακέφαλο μηριαίο κι έτσι τα γόνατα μένουν αμέτοχα. Αποφυγή στροφής κορμού. 

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνετε όταν στρίβετε τον κορμό σας χωρίς να ακολουθούν τα πόδια σας. Σε αυτήν την κίνηση η μόνη άρθρωση που επηρεάζεται είναι αυτή του γονάτου.

Μην κατεβαίνετε σκάλες. Το κατέβασμα στις σκάλες θεωρείτε καταστροφικό για τα γόνατα καθώς καταρρίπτει τον κλασσικό κανόνα που όλοι έχετε ακούσει «τα γόνατα να μην περνάνε την μύτη του ποδιού».

Συμπέρασμα; Ανέβασμα από τις σκάλες για ενδυνάμωση τετρακέφαλου (πιέζοντας στην φτέρνα) και κατέβασμα με ασανσέρ για την αποφυγή τραυματισμών. Ενδυνάμωση των υπολοίπων. Για να μπορέσετε να νιώθετε ασφαλείς στην καθημερινότητα σας θα πρέπει να δυναμώσετε τους υπόλοιπους μύες γύρω από το γόνατο όπως: γλουτούς, τετρακέφαλο, δικέφαλο μηριαίο, προσαγωγούς, απαγωγούς, γαστροκνήμιο, έσω και έξω πλατύ. Όχι απότομα σταματήματα. Σε οποιοδήποτε απότομο ΄΄φρενάρισμα΄΄ κι αν κάνετε τα γόνατα είναι εκείνα που θα καταπονηθούν πρώτα.

Βασίλης Βεργιόγλου

www.be-fit.gr 

Pin It

Θέλετε νέο σώμα, καλύτερη ψυχολογία και λιγότερα κιλά;

Είμαστε εδώ για εσάς!

Κλείστε Ραντεβού