Μαρμελάδα πορτοκάλι

marmelada-portokali

ΥΛΙΚΑ

6 μεγάλα πορτοκάλια με χοντρή φλούδα

1 λεμόνι 1.600 γρ. ζάχαρη

1 τουλπάνι

1. Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια και το λεμόνι. Αφαιρούμε το κοτσάνι. Τα κόβουμε στη μέση και τα στύβουμε. Στύβουμε και το λεμόνι. Κρατάμε τα κουκούτσια και την πούλπα που μένει στο στύφτη και τα βάζουμε σε τουλπάνι.

2. Με ένα κουτάλι αδειάζουμε ό,τι υπάρχει πάνω στη φλούδα του πορτοκαλιού. Ό,τι αδειάζουμε από το εσωτερικό της πορτοκαλόκουπας το ρίχνουμε στο τουλπάνι. Το δένουμε σε πουγκί.

3. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τη φλούδα πορτοκαλιού (και του λεμονιού αν θέλετε) σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια, σε μέγεθος σπίρτου. Τα ρίχνουμε σε μεγάλη, βαθιά κατσαρόλα. Προσθέτουμε και το χυμό πορτοκάλι-λεμόνι και το πουγκί με ό,τι μαζέψαμε από τα πορτοκάλια.

4. Ρίχνουμε 2½ λίτρα νερό και αφήνουμε να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά ίσα που να σιγοβράζει, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά έως 2 ώρες μέχρι να μειωθεί το υγρό κατά 1/3 και να μαλακώσουν καλά οι φλούδες.

5. Σιγοβράζουμε πάντα με το καπάκι στην κατσαρόλα για να μη χάνουμε τα πολύτιμα υγρά. Τότε προσθέτουμε τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά πάντα και μόλις λιώσει δυναμώνουμε τη φωτιά. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και προσέχουμε, γιατί το μίγμα φουσκώνει πολύ και να μη χυθεί έξω. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 12'-15' μέχρι να αρχίσει να δένει η μαρμελάδα.

6. Ισομοιράζουμε την καυτή μαρμελάδα με κομμάτια πορτοκαλιού σε καυτά αποστειρωμένα βάζα. Γεμίζουμε τα βάζα μέχρι πάνω και τα σφραγίζουμε. Τα αναποδογυρίζουμε στον πάγκο της κουζίνας μέχρι να κρυώσουν καλά. Διατηρούνται σε δροσερό ντουλάπι για πολλούς μήνες. Αν ανοίξουμε το βάζο, το διατηρούμε στο ψυγείο.    

Η συνταγή είναι από το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2015 της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Pin It

Θέλετε νέο σώμα, καλύτερη ψυχολογία και λιγότερα κιλά;

Είμαστε εδώ για εσάς!

Κλείστε Ραντεβού