Υλικά:
- ½ κιλό ρεβίθια ξεφλουδισμένα
- ½ φλιτζ. ταχίνι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 φρέσκια κρεμμυδάκια
- 1/2φλιτζ ψιλοκομμένο μαϊντανό.
- Χυμό από 2 λεμόνια
- 6 κ.σ ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση: Μουσκεύετε τα ρεβίθια σε νερό για 5 ώρες. Τα ξεπλύνετε και βάζετε σε μια κατσαρόλα με νερό να βράσουν. Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα σουρώνετε. Βάζετε τα ρεβίθια σε ένα μπολ, προσθέτετε το ταχίνι, το σκόρδο, τα κρεμμυδάκια, τα μαϊντανό, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και το πιπέρι. Ανακατεύετε καλά. Το αφήνετε στο ψυγείο για μισή ώρα και το σερβίρετε σαν σαλάτα. Εναλλακτικά, πολτοποιείτε τα ρεβίθια μαζί με υπόλοιπα υλικά να γίνουν απαλή κρέμα. Αν ο πουρές είναι πολύ πηχτός, προσθέτετε ζωμό από τα ρεβίθια. Απολαμβάνετε το χούμους σαν ντιπ με μπαστουνάκια λαχανικών, με φρυγανιές ολικής αλέσεως, σε αραβικά πιτάκια ψητά λαχανικά, ακόμη και στη σαλάτα σας. Είναι νηστίσιμο, πολύ θρεπτικό πλούσιο σε φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο, φώσφορο, φυτικές ίνες και ακόρεστα λιπαρά οξέα.