Τι χρειαζόμαστε:
- 3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε μέτριες φέτες
- 5 μεγάλες πατάτες κομμένες σε μέτριες φέτες
- 150 γρ. Kerrygold Regato τριμμένο
- λίγο ελαιόλαδο
- σπορέλαιο για τηγάνισμα
- χοντρό αλάτι
- 750 γρ. κιμά
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 ώριμες ντομάτες τριμμένες
- 6 κ.σ ελαιόλαδο
- 1 φλ. νερό
- 1 κ.σ πελτέ ντομάτας
- 1 κ.γ ζάχαρη
- 1 ξύλο κανέλας
- ½ κ.γ μπαχάρι τριμμένο
- αλάτι / πιπέρι
- 2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό
- 2 αυγά
- 200 γρ. Kerrygold Regato τριμμένο
- αλάτι / πιπέρι
Πώς το κάνουμε:
- Στη σχάρα του φούρνου απλώνουμε μία λαδόκολλα και αραδιάζουμε τις φέτες της μελιτζάνας.
- Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να μαραθούν οι μελιτζάνες.
- Αλατίζουμε τις φέτες πατάτες και τηγανίζουμε στο σπορέλαιο μέχρι να μαλακώσουν.
- Αραδιάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το περιττό λάδι.
Για τον κιμά
- Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει.
- Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ασπρίσει ο κιμάς και να μην υπάρχουν σβώλοι.
- Διαλύουμε τον πελτέ ντομάτας στο νερό.
- Προσθέτουμε στον κιμά την ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι.
- Αφήνουμε τον κιμά να βράσει και να απορροφήσει τα υγρά.
Για την κρέμα
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, τα αυγά, το μισό τυρί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Σε ένα πυρέξ βάζουμε τις μελιτζάνες σε στρώση, τις πατάτες τον κιμά και τελειώνουμε με την κρέμα. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά.
Λίγα μυστικά ακόμα
Ο πραγματικός μουσακάς έχει γιαούρτι και όχι μπεσαμέλ. Άλλωστε που να βρεθεί γαλλική συνταγή κρέμας (μπεσαμέλ) σε ανατολίτικη συνταγή. Αν και στην Αρχαία Ελλάδα ο Μουσακάς υπήρχε με τη μορφή στρώσεων λαχανικών και τελείωμα με κρέμα από αφρόγαλα.
Πηγή : http://www.sintagespareas.gr