Έχουμε αρχίσει να μετράμε αντίστροφα για το Πάσχα και ανυπομονούμε να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας Πασχαλινά εδέσματα! Τις περισσότερες φορές οι προετοιμασίες για αυτή τη μέρα ξεκινάνε από νωρίς και ένα από τα πρώτα πράγματα που φτιάχνουμε είναι τα πασχαλινά κουλουράκια.
Τα Πασχαλινά κουλουράκια αποτελούν ένα γλύκισμα που φτιάχνουμε σε αρκετά μεγάλες ποσότητες και διατηρείται για πολύ καιρό. Έτσι αποτελούν μία από τις πρώτες μας επιλογές για πρωινό, για σνακ ή για συνοδευτικό με τον απογευματινό μας καφε. Πόσο αθώα είναι όμως και πόσο μπορούν να αυξήσουν το ήδη επιβαρυμένο από τις ημέρες του Πάσχα θερμιδικό μας περιεχόμενο;
Η αλήθεια είναι πως δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνονται. Τόσο η αρκετή ζάχαρη όσο και και το φρέσκο ζωικό βούτυρο τα κατατάσσουν στις πρώτες θέσεις των «παχυντικών» γλυκισμάτων. Ένα κουλουράκι ανάλογα το μέγεθός του μπορεί να περιέχει 80- 100 θερμίδες και φυσικά αρκετό λίπος και κυρίως κορεσμένο που είναι και το πιο επιβαρυντικό. Παρόλα αυτά, δεν θα στερήσουμε στον εαυτό μας μερικά από άυτά κάποιες μέρες την εβδομάδα. Απλά θα φροντίσουμε να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά τις υπόλοιπες επιλογές μας και επιπλέον καλό θα ήταν να φανούμε γενναιόδωροι στο να κεράσουμε μερικά στους αγαπημένους μας, έτσι ώστε να τελειώσουν γρηγορότερα!
Επειδή το κλίμα είναι εορταστικό και όλοι δικαιούμαστε να απολαύσουμε τις αγαπημένες μας λιχουδιές, σας προτείνουμε μία συνταγή για πεντανόστιμα Πασχαλινά κουλουράκια που θα την λατρέψετε! Καλή απόλαυση λοιπόν και καλό Πάσχα!
Μια παραλλαγή της κλασικής συνταγής για πασχαλινά κουλουράκια με τη μυρωδιά του ούζου.
Υλικά συνταγής
- 1 μικρό κουτί φυτικό λίπος
- 1 φλ. τσαγιού βούτυρο καθαρό
- 4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 4 βανίλιες
- 1 ποτήρι κρασιού ούζο
- 1 φακελάκι Μπέικιν Πάουντερ
- 35 γραμμ. αμμωνία
- 10 αυγά
- Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις όσο πάρει (περίπου 2 κιλά)
Εκτέλεση
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά, τις βανίλιες, το ούζο με την αμμωνία. Τέλος, το αλεύρι με το μπέικιν, όσο πάρει. Δεν κάνουμε τη ζύμη πολύ σφιχτή, αλλά την αφήνουμε μέχρι να σφίξει από μόνη της και να πλάθονται. Πλάθουμε τα κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 25΄-30΄ Τα διατηρούμε εάν θέλουμε σε κλειστό δοχείο, πασπαλίζοντας με άχνη, για όσο καιρό θέλουμε.
www.tvshow.gr/webtv/watch/27576,H_Argyrw_Mparmparigoy_ftiaxnei_paradosia.html Χριστίνα Μαλανδράκη