Υλικά:
½ κιλό χταπόδι
½ κούπα κρασί κόκκινο
1 ξερό κρεμμύδι
½ κούπα ελαιόλαδο
1-1,5 κούπα φρεσκοτριμμένη ντομάτα
3 σκελίδες σκόρδο
3-4 κλωναράκια μαϊντανό
250 γρ κριθαράκι
3 κούπες νερό
Πιπέρι
Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά το χταπόδι αφαιρώντας τα περιττά μέρη. Το βάζουμε σε κατσαρόλα με 1 κούπα νερό και το κρασί. Μόλις πάρει την πρώτη βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τα αφήνουμε να σιγοβράσει όσο χρειαστεί, μέχρι να γίνει πολύ μαλακό. Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το λάδι με τριμμένο κρεμμύδι, να τσιγαριστεί ελαφρώς. Προσθέτουμε το λιωμένο σκόρδο, τη ντομάτα και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε πιπέρι μαζί με το μαϊντανό. Παράλληλα τεμαχίζουμε το χταπόδι σε μικρά κομμάτια και το ρίχνουμε, μαζί με το ζωμό του, στη κατσαρόλα με τη σάλτσα. Τα αφήνουμε για 5-10 λεπτά και προσθέτουμε ακόμη 1 κούπα νερό. Μόλις αρχίζει να βράζει προσθέτουμε το κριθαράκι και τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί όσο χρειαστεί. Απομακρύνουμε το φαγητό από την φωτιά, όταν το κριθαράκι είναι έτοιμο. Περιμένουμε να σταματήσει να βράζει και σερβίρουμε ζεστό! Προσοχή να μη παραβράσει το κριθαράκι και λασπώσει. Συμβουλευτείτε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία του.