Σπιτικός ζωμός από κοτόπουλο

Σπιτικός ζωμός από κοτόπουλο

Δημιουργούμε σπιτικά «μυστικά υλικά» που θα μας βοηθήσουν να δώσουμε γεύση στα πιάτα μας, με τρόφιμα και μυρωδικά που βρίσκονται στο σπίτι μας! Χωρίς συντηρητικά!

Η ποσότητα του ζωμού που θα παρασκευαστεί αντιστοιχεί περίπου σε 1 λίτρο ζωμού.

Υλικά

2 μέτρια καρότα
2 κρεμμύδια
1 πράσο (το λευκό μέρος)
2-3 κλωναράκια σέλερυ
2 φυλλαράκια δάφνης
Κόκκους μαύρου πιπεριού
1 μέτριο κοτόπουλο

(Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα πιο "δεύτερα" μέρη του κοτόπουλου, όπως κόκκαλα, φτερούγες, καρκάσες)

 

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα τοποθετώ τα υλικά προσθέτοντας νερό (με αναλόγια 1 προς 2 ) Μόλις πάρουν βράση αφαιρώ τον αφρό  Και χαμηλώνω τη φωτιά Αφήνω να βράσουν για περίπου 2 ώρες σε χαμηλή φωτιά ώστε να μείνει το 1 /3 της αρχικής ποσότητας. Σουρώνω Μπορώ να αποθηκεύσω το ζωμό μου στην κατάψυξη σε μικρά δοχεία έτσι ώστε να τον χρησιμοποιώ όποτε θέλω.

Σημείωση:

Οι ζωμοί σε γενικές γραμμές χρησιμοποιούνται στην επαγγελματική μαγειρική για να δώσουν "ένταση στα πιάτα". Το να φτιάξουμε όμως ένα σπιτικό ζωμό είναι μια εύκολη παρασκευή η οποία μπορεί να γίνει εύκολα και οικονομικά από τα μέρη του κρέατος που δεν θα χρησιμοποιούσαμε σε μια άλλη συνταγή. Εκτός αυτού μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε απλές συνταγές (πχ για παιδιά) προσφέροντας τόσο γεύση όσο και θρεπτικά συστατικά.

Ευδοκία Δεσποτίδου 

despotidouΔημιουργική, με ιδιαίτερη αγάπη για τη μαγειρική. Αυτό την οδήγησε στο να ασχοληθεί και επαγγελματικά με αυτήν. Είναι Απόφοιτος Σχολής Μαγειρικής. Εργάζεται στον τομέα της εστίασης από το 2002 με ειδίκευση στην ελληνική δημιουργική κουζίνα. Διατηρεί το δικό της εστιατόριο "Deli".

από την ομάδα του Nutritheories

Pin It

Θέλετε νέο σώμα, καλύτερη ψυχολογία και λιγότερα κιλά;

Είμαστε εδώ για εσάς!

Κλείστε Ραντεβού