Γνωρίζουμε τη Μαστίχα Χίου!!

Στο ανατολικό Αιγαίο, κάπου στο σταυροδρόμι Ανατολής με Δύση, στο νησί της Χίου, φύεται από τα βάθη των αιώνων η μαστίχα, ένα προϊόν - θρύλος, συνυφασμένο με παραδόσεις, ιστορικές συγκυρίες και πολιτισμικές ανταλλαγές που φτάνει ανόθευτο μέχρι τις μέρες μας, σμιλεμένο με την κουλτούρα της ανατολικής Μεσογείου και πιο ισχυρό από ποτέ, λόγω των αποδεδειγμένων πλέον και επιστημονικά μοναδικών ευεργετικών και θεραπευτικών ιδιοτήτων του.

Τα πέντε πιο δημοφιλή λάχανα που θα βρείτε στην αγορά!

Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι, αν μια συνταγή δεν απαιτεί κάτι συγκεκριμένο, θα προτιμήσουμε το πράσινο λάχανο. Παρόλαυτα υπάρχουν και άλλα είδη που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και γευστικά.  Τι λάχανα σας αρέσει να χρησιμοποιήτε στην μαγειρική σας;

Κουρκουμάς ή κιτρινόριζα: Ποια είναι τα οφέλη του για την υγεία ;

Ο κουρκουμάς, ο οποίος ονομάζεται επίσης και κιτρινόριζα, είναι το μπαχαρικό που δίνει στο μυρωδάτο μείγμα κάρυ το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του.

Χρησιμοποιείται στην Ινδία εδώ και χιλιάδες χρόνια όχι μόνο ως μπαχαρικό αλλά και ως θεραπευτικό βότανο. Τα τελευταία χρόνια, αρκετές επιστημονικές έρευνες έχουν εστιάσει στις ιδιότητες του κουρκουμά, καταφέρνοντας μάλιστα να αποδείξουν ότι η δράση του είναι ευεργετική για διάφορες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

Στην Αμερική και τη Βρετανία κάνει θραύση. Στην Ελλάδα δεν είναι τόσο δημοφιλές, παρ’ όλ’ αυτά έχει ακόμη κι εδώ τους πιστούς του καταναλωτές και βρίσκεται στα ράφια όλων των σούπερ μάρκετ, ενώ υπάρχει και ελληνικής παραγωγής. Διαβάστε 5 πράγματα που δεν ξέρατε γι’ αυτό.

 P4027410ΣΟΥΣΑΜΙ Το σουσάμι είναι ιδιαίτερα θρεπτικό και ωφέλιμο, γιατί περιέχει λιπαρές ουσίες σε μεγάλη αναλογία (30-40%). Τις εξάγουν εξασκώντας ισχυρή πίεση πάνω στους σπόρους. Το σουσαμέλαιο που βγαίνει με την ψυχρή αυτή μέθοδο είναι εξαιρετικά θρεπτικό και ωφέλιμο.

Γογγυλοκραμβη - ΡαφανοκράμβηΗ γογγυλοκράμβη κερδίζει ολοένα χώρο στους πάγκους των υπαίθριων αγορών! Μπορεί να είναι πράσινη - λευκή, μωβ. Μοιάζει λίγο με παντζάρι όμως έχει απαλή γεύση λάχανου.

Ο Γλυκάνισος Πέρα Από Το Τσίπουρο Η λατινική ονομασία του γλυκάνισου είναι Pimpinella anisum (Πιμπινέλλα το άνισο). Δεν έχουμε μεγάλη καλλιέργεια  του στην Ελλάδα. Οι σπόροι του έχουν αρωματικές και θεραπευτικές ιδιότητες.

Τα οφέλη της τσικουδιάς στην υγεία

Μήνας Νοέμβριος και στην Κρήτη τα ρακοκάζανα όπως κάθε χρόνο, κάνουν την εμφάνιση τους. Αν βρεθείτε στην Κρήτη αυτό το μήνα, ψάξτε σε κάποιο ορεινό χωριό της ενδοχώρας και σίγουρα θα βρείτε κάποια παρέα να αποστάζει το παραδοσιακό ποτό των Κρητών, με το ίδιο απαράλλακτο τρόπο όπως εδώ και χρόνια.

imagesΤο πρόβλημα που δημιουργείται με τα αλλαντικά, όσον αφορά τη διατροφική τους αξία είναι πως δεν ισχύουν γενικοί κανόνες για όλα, ακριβώς επειδή υπάρχει πληθώρα ειδών αλλαντικών που κυκλοφορούν στην αγορά, προερχόμενα από μικρούς παράγωγους αλλά και κυρίως από διάφορες βιομηχανικές μονάδες.

kinoaΗ κινόα ή κουϊνόα είναι θάμνος που οι σπόροι του τρώγονται και υπάρχουν σε διάφορα χρώματα: άσπρο, κόκκινο, μαύρο και μπλε. Ανήκει στα ψευτοδημητριακά και προέρχεται από τη Νότια Αμερική.